Катастрофічна нестача персоналу: як новий закон про мобілізацію вплинув на ресторанний бізнес
Власники закладів змушені нести додаткові витрати через необхідність встановлення генераторів для забезпечення роботи під час відключень світла.

Ресторанний бізнес уже понад рік, а особливо з травня 2024-го після ухвалення нового закону про мобілізацію, відчуває гострий дефіцит кадрів.
“Ми стикаємося з катастрофічною нестачею персоналу. У 80% випадків вакансії в HoReCa закриваються за рахунок підвищення денної ставки. Кожен раз, коли у когось бракує людей, вони додають до своєї пропозиції +100−200 гривень до середньої ставки на ринку, що викликає невдоволення, адже це змушує весь ринок поступово піднімати зарплати”, — написала в колонці для NV Бізнес Олеся Остафієва, співвласниця Відьма-бару Лиса гора.
Вона зазначила, що за останній рік зарплати в цьому секторі зросли приблизно на 40%.
Крім того, власники закладів стикаються з додатковими витратами на встановлення генераторів для забезпечення роботи під час відключень світла, а також через зростання цін на продукти та енергоносії.
“Це схоже на ситуацію з Укрзалізницею — квитки дорожчають, але сервіс не покращується. Те ж саме відбувається у нас: підвищення цін і зарплат працівникам не вирішує основну проблему — нестачу персоналу, яка зараз становить 20−30% у закладах. Відповідно, кухня працюватиме довше, а офіціанти рідше підходитимуть до гостей”, — пояснила Остафієва.
Вона також зазначила, що навіть за стабільної кількості відвідувачів і завантаженості закладу, виторг з початку 2024 року знизився на 20%.
“Ми бачимо чітку тенденцію: багато гостей приходять із певним бюджетом, який вони готові витратити за вечір, і не виходять за його межі, навіть якщо хочуть залишитися довше”, — додала рестораторка.