Ціни на продукти в Україні зростають швидше, ніж у Європі: інфляційний звіт НБУ

Протягом останніх кількох років ціни на продукти харчування в Україні зростають швидшими темпами, ніж у країнах Європейського Союзу, що відповідає загальносвітовим тенденціям на ринках продовольства. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України.
Згідно з даними, з 2016 року вартість харчових продуктів в Україні зросла в середньому на 79% у євровому еквіваленті, тоді як у країнах ЄС — на 46%.
При цьому динаміка цін у різних категоріях товарів була нерівномірною. Так, хліб і крупи, фрукти та овочі, а також прісноводна риба залишаються доступнішими в Україні порівняно з Європою завдяки нижчим витратам на сировину, робочу силу та логістику. Соняшникова олія також коштує на 20–25% менше, ніж у Польщі, що пояснюється розвиненим внутрішнім виробництвом.
Водночас ціни на вершкове масло в Україні є вищими — на 20–25% у порівнянні з польськими. Це пов’язано з високою собівартістю виробництва в Україні та вагомою державною підтримкою агросектора в країнах ЄС.
Продукція тваринництва демонструє різні тенденції: свинина та молочні продукти коштують дорожче, ніж у Польщі, через структурні проблеми в галузі, тоді як м’ясо птиці та яйця залишаються дешевшими — завдяки масштабному виробництву та ефективності великих виробників.
Нацбанк також звертає увагу, що темпи зближення цін із європейськими значною мірою залежать від купівельної спроможності українців. Швидке наближення вартості базових продуктів до рівня ЄС може зумовити зниження внутрішнього попиту або перехід споживачів до більш доступних товарів-замінників.