Україна

Українців попередили про підвищення цін на житній хліб

Дефіцит жита в Україні у сезоні 2025/2026 становитиме 100%, що неминуче спричинить подорожчання житнього хліба. Про це заявив директор Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський.

“З упевненістю можна сказати, що на 100% в сезоні-2025/26 буде дефіцит жита. Уже зараз в Україні частково переробляється польське жито, а хлібопеки користуються балтійським житнім борошном. Це, на жаль, вже наші реалії”, – повідомив Рибчинський.

За його словами, основна причина такого стану — відмова українських аграріїв вирощувати жито через його нижчу врожайність порівняно з пшеницею: до 40 центнерів з гектара проти 60 у пшениці. Раніше дефіцит покривався шляхом імпорту з Білорусі, що спричинило скорочення внутрішнього виробництва — українським виробникам було складно конкурувати з дешевим імпортом. При цьому жито не є популярною експортною культурою, оскільки попит на нього обмежений внутрішнім ринком.

Рибчинський наголосив, що наразі ціни на жито суттєво зросли. Якщо у 2024 році тонна коштувала 6–7 тисяч гривень, то в травні 2025 року ціна зросла до 12–14 тисяч.

“Наразі ціна українського житнього борошна – 18 тис. грн за тонну, з імпортної сировини – близько 20 тис. грн, тоді як торік у травні житнє борошно коштувало 10 тис. грн. Це не просто буде зростання ціни на житній хліб – багато виробників хлібобулочних виробів просто припинять його випікати”, – підкреслив він.

Очільник спілки також спрогнозував, що впродовж усього маркетингового року 2025/2026 Україна буде змушена закуповувати жито за європейськими цінами. Це, на його думку, зробить культуру привабливішою для вітчизняних фермерів, і вже в сезоні 2026/2027 вони можуть розширити площі під її посів, що стабілізує ситуацію на ринку.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Росіяни вдарили по центру Одеси балістичними ракетами, є руйнування та постраждалі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку