Базова інфляція в Україні пришвидшилась до 13,4%: Нацбанк

У лютому споживча інфляція в Україні залишалася близькою до прогнозованої траєкторії Національного банку, однак базова інфляція пришвидшилась до 13,4%, перевищивши очікування через зростання витрат бізнесу. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.
Серед сирих харчових продуктів, які подорожчали на 13%, найбільше зросли ціни на фрукти, деякі продукти тваринництва, борошно та крупи. Це пояснюється наслідками низьких врожаїв минулого року. Ціни на свинину, курятину та цукор наближалися до рівня країн-партнерів на тлі стабільного експорту.
Водночас подорожчання овочів дещо сповільнилося завдяки зростанню імпорту, надходженню нового тепличного врожаю та зниженню попиту на окремі продукти.
Ціни на оброблені продовольчі товари у лютому зросли на 16,7%. Причиною стало подорожчання сировини, збільшення витрат на електроенергію, оплату праці та логістику. Найбільше зросли ціни на хліб, олію, м’ясо та молочні продукти. Також дорожчали окремі імпортні товари, зокрема сири, чай, кава і шоколад, що пов’язано зі зростанням цін на світових ринках.
Зростання цін на непродовольчі товари пришвидшилося до 4,4% у річному вимірі, хоча ціни на одяг і взуття залишилися нижчими, ніж торік. Темпи зростання вартості послуг також дещо пришвидшилися і становили 14,3%.
У Національному банку прогнозують, що в найближчі місяці інфляція зростатиме через вплив торішніх низьких врожаїв і збільшення витрат підприємств на енергозабезпечення та оплату праці.
Однак у другому півріччі очікується сповільнення інфляції завдяки заходам НБУ щодо посилення монетарної політики та поступовому зменшенню впливу тимчасових факторів. Передбачається, що до кінця року інфляція знизиться до однознакового рівня та наблизиться до цільового показника у 5%.