ЄС та світ

Мільярдер Білл Гейтс інвестував гроші в проект, який створює вершкове масло з повітря

Американський підприємець та мільярдер Білл Гейтс інвестував кошти в каліфорнійський стартап. Проект має на меті виробництво жирної пасти, схожої на вершкове масло, з використанням лише вуглекислого газу та водню, повідомляє New Atlas.

За словами самого Гейтса, вершкове масло буквально з повітря – це лише початок, у розробці також знаходяться молоко, морозиво, сир, м’ясо та тропічні олії.

Компанія з Сан-Хосе під назвою Savor використовує у своєму виробництві термохімічний процес, який, на відміну від молочної промисловості, не впливає на довкілля.

“Усі жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Savor вирішили створити такі ж вуглецеві та водневі ланцюжки, але без участі тварин або рослин. У кінцевому підсумку було розроблено процес, у якому вуглекислий газ береться з повітря, а водень – з води. Подальше нагрівання та окиснення приводить до розділення на жирні кислоти, а потім отримання самого жиру”, — пише Білл Гейтс у своєму блозі.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй, на долю домашньої худоби припадає 14,5% усіх глобальних викидів парникових газів. Виробництво пальмової олії, яка використовується як альтернатива, призводить до вирубки лісів та втрати біорізноманіття.

“Ідея глобального переходу на лабораторні жири та олії може здатися дивною. Але потенціал скорочення викидів вуглекислого газу величезний. З такими технологіями ми станемо на крок ближче до досягнення наших кліматичних цілей”, — пише Гейтс.

Він також визнає, що так зване вершкове масло Savor досить легко створювати та масштабувати виробництво. Найважчим буде переконати людей замінити молочні продукти на експериментальні.

“Основне завдання полягає в тому, щоб знизити вартість, щоб такі продукти, як Savor, стали доступними для мас – або за тією ж ціною, що й тваринні жири, або навіть дешевше. У Savor є всі шанси на успіх, оскільки ключові етапи процесу виробництва жирів вже застосовуються в інших галузях”, — додає мільярдер.

Процес виробництва експериментальної молочної продукції не виділяє жодних парникових газів та не використовує сільськогосподарські угіддя. Він використовує менше тисячної частки води у порівнянні з традиційним сільським господарством.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Легалізація замість депортації: Байден хоче надати громадянство 500 тисячам мігрантів

“І найприємніше в тому, що у масла дійсно приємний смак – такий же, як і у справжнього, тому що за хімічним складом це і є масло”, — підсумував Білл Гейтс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку