У Празі презентували преміальні вина з України

У столиці Чехії відбулася презентація вишуканих українських вин, організована Посольством України в Чеській Республіці. Подія мала не лише дегустаційний характер, а й культурно-символічне значення, адже, як підкреслив посол України Василь Зварич, українські винороби сьогодні — це не просто виробники, а хранителі національної ідентичності, які створюють вино, незважаючи на війну, тривоги й небезпеку.
«Наші винороби працюють навіть тоді, коли у небі — ракети, а вулицями ревуть сирени. Їхня праця — це вияв надії та незламності, а українське вино — це також символ спротиву», — наголосив дипломат.
Представниця компанії Wines of Ukraine Катерина Капранова у своєму виступі розповіла про глибокі історичні корені виноробства в Україні, якому понад 200 років. Водночас вона акцентувала, що сучасна галузь ще молода й пережила серйозний удар у 2014 році після окупації Криму. Саме тоді було втрачено значну частину виробництва — понад половину вже забутельованих вин, переважно десертних і напівсолодких сортів.
Попри це, окупація стала поштовхом для переформатування галузі. Виробники переорієнтувались на сухі вина, які відповідають сучасним європейським смакам та стандартам, і почали активніше просувати свою продукцію за кордон.
Компанія Wines of Ukraine, створена у 2021 році, вже гідно представляє українське виноробство на міжнародній арені — вина, які вона просуває, беруть участь у конкурсах і здобувають нагороди.
Під час презентації у Празі були представлені преміальні українські бренди, серед яких:
– Father’s Wine (Гусятин, Тернопільщина),
– Beykush (Миколаївська область),
– 46 Parallel (Одеський регіон, нині розширюється на Київщині),
– Villa Tinta (Бессарабія),
– Grande Vallee (Одещина).
Виноробство в Україні, попри воєнні втрати й руйнування на півдні, продовжує розвиватися й експортувати продукцію, яка стає частиною міжнародного іміджу України. Галузь показує приклад адаптації, витримки й культурної сили, що звучить у кожній пляшці українського вина.