МОЗ надало рекомендації, як вберегтися від гострих кишкових інфекцій влітку

За перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстрували майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій, що включають як поодинокі, так і групові випадки. Міністерство охорони здоров’я надало рекомендації, як уберегтися від гострих кишкових інфекцій в літню пору.
У теплу пору року гострі кишкові інфекції (ГКІ) трапляються особливо часто — це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть спричиняти серйозні ускладнення, особливо у дітей. Зараження найчастіше відбувається через вживання неякісних продуктів або води, купання у забруднених водоймах та недотримання гігієнічних норм — наприклад, через брудні руки або посуд.
Збудники ГКІ часто містяться в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також на немитих овочах і фруктах. Особливо небезпечними можуть бути готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони часто слугують джерелом інфекції.
Для запобігання зараженню варто завжди мити руки з милом, особливо після прогулянок, відвідування туалету та перед приготуванням їжі. Потрібно ретельно промивати овочі та фрукти під проточною водою, не споживати прострочені або неправильно збережені продукти, а м’ясо, рибу, яйця та інші продукти тваринного походження треба добре термічно обробляти.
Також слід дбати про чистоту кухонного приладдя й навіть уникати купання в неперевірених водоймах. І найважливіше — при перших ознаках (сухість у роті й горлі, підвищена температура з діареєю або блювотою, переймоподібні болі в животі, мізерне або відсутнє сечовипускання) слід негайно звернутися до лікаря.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, від початку року в Україні зареєстрували 25 спалахів кишкових інфекцій, найчастіше гострих (12 випадків), а також 8 випадків ротавірусного ентериту, 4 випадки сальмонельозу та один спалах харчового отруєння. Загалом у цих спалахах захворіли 243 особи, з них 195 — діти.