Діти війни

Уряд виділить 2,8 млрд грн на харчування школярів початкових класів у 2025 році

Діти є найбільш вразливою частиною суспільства, особливо під час війни, коли вони переживають стрес, тривожність і втрати. У таких умовах здорове харчування стає не просто фізіологічною необхідністю, а й важливим фактором, який підтримує їхнє фізичне та психологічне здоров’я. Регулярне і збалансоване харчування допомагає дітям впоратися зі стресом, зберігати енергію та зосередженість у навчанні. Це також впливає на формування здорових звичок, які залишаються з ними на все життя. Держава, розуміючи цей виклик, працює над тим, щоб забезпечити школярів якісним харчуванням навіть у складних умовах.

Уряд України спрямовує 2,8 мільярда гривень на харчування для школярів

На харчування одного мільйона учнів початкових класів у 2025 році уряд України планує спрямувати 2,8 мільярда гривень. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України. Згідно з ухваленим розпорядженням “Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти за спеціальним фондом у 2024 році”, ці кошти будуть розподілені між місцевими бюджетами, щоб забезпечити безкоштовне харчування дітей.

“Урядом прийнято розпорядження “Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти за спеціальним фондом у 2024 році”. Так, розподілено 2,8 млрд грн місцевим бюджетам для безкоштовного харчування учнів початкових класів”, — йдеться у повідомленні.

Розподіл коштів між регіонами

Загальна сума субвенції в 2,8 мільярда гривень була розподілена між областями таким чином:

  • Вінницька область отримає 151,9 мільйона гривень,
  • Волинська — 114,1 мільйона гривень,
  • Дніпропетровська — 186 мільйонів гривень,
  • Житомирська — 109,5 мільйона гривень,
  • Закарпатська — 158,1 мільйона гривень,
  • Запорізька — 19,3 мільйона гривень,
  • Івано-Франківська — 152,4 мільйона гривень,
  • Київська — 232,4 мільйона гривень,
  • Кіровоградська — 88 мільйонів гривень,
  • Львівська — 281 мільйон гривень,
  • Миколаївська — 58,5 мільйона гривень,
  • Одеська — 194,2 мільйона гривень,
  • Полтавська — 127,7 мільйона гривень,
  • Рівненська — 121,4 мільйона гривень,
  • Сумська — 52,7 мільйона гривень,
  • Тернопільська — 99,8 мільйона гривень,
  • Харківська — 7,7 мільйона гривень,
  • Хмельницька — 133,7 мільйона гривень,
  • Черкаська — 110,2 мільйона гривень,
  • Чернівецька — 99,1 мільйона гривень,
  • Чернігівська — 75,1 мільйона гривень,
  • місто Київ — 263,3 мільйона гривень.
ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Що чекає на дітей до 14 років за участь у диверсіях: пояснення ювенальної поліції

Ці кошти забезпечать гарячі сніданки або обіди для учнів, які навчаються у початкових класах. Як зазначив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, це дозволить забезпечити дітей повноцінним і якісним харчуванням, що є надзвичайно важливим для формування їхніх харчових звичок і здоров’я в майбутньому.

Реформа шкільного харчування

Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей і їхніх родин.

У жовтні 2023 року уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Основними цілями цієї стратегії є підвищення фінансової та інституційної спроможності громад, відновлення і модернізація кухонь та їдалень, дотримання вимог системи безпечності HACCP, розвиток кадрового потенціалу і підвищення кваліфікації кухарів. Також передбачається впровадження нових норм харчування і меню, які відповідають сучасним стандартам, та формування культури здорового харчування в Україні.

Реформа шкільного харчування вимагає значних фінансових і кадрових ресурсів. Зусилля спрямовані на модернізацію кухонь у школах, закупівлю нового обладнання, яке дозволяє дотримуватися високих стандартів приготування їжі. Також особлива увага приділяється навчальним програмам для кухарів, щоб вони могли працювати за новими стандартами і забезпечувати дітей смачними та корисними стравами.

Дотримання міжнародних стандартів HACCP гарантує безпечність продуктів і страв на всіх етапах: від закупівлі продуктів до їхнього подання. Уряди регіонів, які отримують субвенції, повинні забезпечити контроль за виконанням цих стандартів, аби реформа стала ефективною і довготривалою.

Забезпечення безкоштовного харчування для мільйона учнів початкових класів у 2025 році стане важливим внеском у формування здорового покоління, яке буде спроможне будувати майбутнє країни.  Це дозволяє зменшити соціальну нерівність, адже кожна дитина, незалежно від фінансового стану родини, отримає доступ до збалансованого харчування. Окрім того, діти, які отримують гарячі обіди, краще навчаються, адже їхня концентрація і продуктивність підвищуються.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Перевірка Чернігівського військового ліцею шокувала: діти живуть у небезпечних і неприйнятних умовах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку