Японське саке визнане нематеріальною спадщиною людства

На засіданні комітету ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини, що відбулося в Парагваї, традиція виготовлення японського саке була офіційно включена до списку культурних надбань людства. Як повідомляє Reuters, японська делегація урочисто відзначила цю подію дегустацією саке, проведеною у традиційному національному одязі.
Саке виготовляється з рису, води, дріжджів і спеціального моху «коджі». Хоча процес виробництва більше нагадує пивоваріння, результатом є високоградусний напій, який можна подавати як холодним, так і гарячим або кімнатної температури.
В Японії популярність саке останніми роками знижується, оскільки його здебільшого вживають під час релігійних чи святкових церемоній. Японські представники в ЮНЕСКО сподіваються, що присвоєння саке статусу культурної спадщини людства допоможе відродити інтерес до цього традиційного напою як в Японії, так і за її межами.
Список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО (Intangible Cultural Heritage List) створений для привернення уваги до важливості збереження культурних традицій, звичаїв та практик, які передаються з покоління в покоління. Наразі до цього списку включено 676 елементів нематеріальної культурної спадщини, представлених 140 країнами світу.