ЄС та світ

Європейське космічне агентство запустило проєкт з вирощування їжі в космосі

Європейське космічне агентство (ESA) ініціювало новаторський експеримент з вирощування їжі в космосі, який може змінити підхід до харчування астронавтів у майбутньому. Про це повідомляє BBC.

У межах місії SpaceX Falcon 9 у космос доставили мініатюрний біореактор, який має протестувати можливість вирощування їжі з клітин в умовах мікрогравітації та підвищеного рівня радіації. Успіх цього експерименту може стати основою для створення автономних харчових виробництв на орбіті, а також на Місяці або Марсі.

Проєкт фінансується ESA у співпраці з британським стартапом Frontier Space та Імперським коледжем Лондона. Головна мета — значно зменшити витрати на доставку продуктів харчування для екіпажів, яка зараз може сягати £20 000 на день на одну особу.

Лабораторна їжа — це вирощені в лабораторних умовах інгредієнти, зокрема білки, жири та вуглеводи, отримані за допомогою прецизійної ферментації. Після обробки з них можна створювати повноцінні страви, наприклад, стейк або пюре.

Ця технологія вже впроваджується на Землі — зокрема, у США та Сінгапурі продають м’ясо з пробірки, а у Великій Британії очікується дозвіл на реалізацію штучного стейка. Зразки, надіслані в космос, слугуватимуть основою для створення масштабнішого біореактора, який планують використати під час майбутньої місії на Міжнародну космічну станцію у 2026 році.

За словами дослідників, у перспективі стане можливим “друкувати” їжу прямо в космосі за допомогою 3D-принтерів. Це не лише знизить логістичні витрати, а й забезпечить екіпажі повноцінним харчуванням, адаптованим до умов тривалих космічних місій.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Дональда Трампа розкритикували за поведінку на похороні Папи Франциска

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку