Нацбанк пояснив перевищення прогнозу інфляції у травні

Національний банк України пояснив перевищення прогнозу травневої інфляції швидшим зростанням цін на сирі продукти харчування через несприятливі погодні умови навесні та активний експорт продовольства.
У травні інфляція прискорилася до 15,9% у річному вимірі. Зростання цін відбулося швидше за прогноз НБУ, опублікований у квітневому Інфляційному звіті. Хоча фундаментальний інфляційний тиск виявився дещо слабшим, ніж очікувалося, він залишався стійким на тлі високого споживчого попиту та значних витрат бізнесу на сировину й оплату праці.
Навесні інфляція зростала прогнозовано, однак, за оцінкою НБУ, у травні досягла свого пікового значення цього року. Надалі очікується її поступове уповільнення у різних сегментах товарів і послуг. Серед чинників сповільнення — збільшення пропозиції продовольства завдяки надходженню нових врожаїв, краща ситуація в енергетиці порівняно з минулим роком, зниження світових цін на нафту, послаблення зовнішнього цінового тиску та подальший вплив монетарної політики НБУ.
Додатковий статистичний ефект спричинить торішня висока база порівняння адміністративно-регульованих цін, зокрема через одноразове підвищення тарифів на електроенергію в червні 2024 року.
У травні на споживчому ринку ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,8%. Найбільше подорожчали фрукти — на 17,6%. Також на 8,3–0,7% зросли ціни на свинину, м’ясо птиці, яловичину, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, хліб, сало, овочі, макаронні вироби та цукор.
Нагадаємо, 10 червня Державна служба статистики повідомила, що річна інфляція у травні зросла до 15,9% після 15,1% у квітні. Місячний рівень інфляції у травні становив 1,3% проти 0,7% у квітні.
НБУ прогнозує, що влітку 2025 року інфляція знизиться, а до кінця року становитиме 8,7%, повернувшись до однозначного рівня. Сприятимуть цьому нові врожаї, покращення енергопостачання, помірний тиск на ринку праці та зниження світових цін на нафту.