ЄС та світ

Оброблене м’ясо, включаючи ковбаси та сосиски, підвищує ризик розвитку деменції: New York Times

Останні дослідження, включаючи нове дослідження обробленого м’яса, показали, що ці продукти можуть впливати на здоров’я мозку.

Люди, які регулярно вживають оброблене червоне м’ясо, таке як хот-доги, бекон, ковбаси, салямі та болонья, мають більший ризик розвитку деменції в пізньому віці. Цей висновок зроблено на основі попереднього дослідження, представленого цього тижня на Міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера, пише New York Times.

Дослідження охопило понад 130 000 дорослих у Сполучених Штатах протягом 43 років. За цей час у 11 173 людей розвинулася деменція. Ті, хто споживав приблизно дві порції обробленого червоного м’яса на тиждень, мали на 14% більший ризик розвитку деменції порівняно з тими, хто їв менше трьох порцій на місяць.

Вживання необробленого червоного м’яса, наприклад біфштексів або свинячих відбивних, не значно підвищувало ризик розвитку деменції, хоча люди, які їли його щодня, частіше повідомляли про погіршення когнітивних здібностей. Ці результати ще не опубліковані в науковому журналі.

Більшість обробленого м’яса класифікується як “ультраоброблена їжа” — продукти, виготовлені з інгредієнтів, які не використовуються на домашній кухні, таких як ізолят соєвого білка, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, модифікований крохмаль, ароматизатори та барвники. Ці продукти часто містять високий рівень цукру, жиру або натрію, що давно відомо як шкідливі для здоров’я.

Ультраоброблені продукти, включаючи газовані напої, ароматизовані йогурти, супи швидкого приготування та більшість сухих сніданків, складають значну частину раціону американців. Вони становлять близько 58% калорій, які споживають як діти, так і дорослі. Протягом останнього десятиліття дослідники пов’язали ці продукти з такими станами здоров’я, як серцеві захворювання, діабет 2 типу, ожиріння та деякі види раку.

Наразі вчені досліджують зв’язок між ультраобробленими продуктами та здоров’ям мозку.

Що показує дослідження? Кілька досліджень, опублікованих за останні кілька років, виявили зв’язок між споживанням ультраобробленої їжі та зниженням когнітивних функцій. У одному дослідженні, яке охопило понад 10 000 дорослих людей середнього віку в Бразилії, виявлено, що люди, які споживали 20% або більше своїх щоденних калорій з ультраоброблених продуктів, зазнали більш швидкого зниження когнітивних функцій протягом восьми років.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  У Лондоні завершився саміт з питань безпеки Європи

Інше дослідження, яке охопило понад 72 000 людей похилого віку у Великобританії протягом 10 років, виявило, що дієта, яка містить на 10% більше ультраоброблених продуктів, пов’язана з 25% підвищенням ризику розвитку деменції. Подібне дослідження, яке проводилося за участі 30 000 американців протягом 11 років, показало, що 10% збільшення споживання ультраобробленої їжі відповідає 16% більшому ризику когнітивних порушень. Вищий рівень споживання обробленої їжі також був пов’язаний з 8% вищим ризиком інсульту.

Основним обмеженням цих типів досліджень є те, що вони показують лише зв’язок між ультраобробленими продуктами та здоров’ям мозку, але не доводять, що ці продукти безпосередньо шкодять мозку. І не всі дослідження виявили послідовний зв’язок між споживанням ультраобробленої їжі та когнітивними функціями.

“Ви не можете зробити висновок, що якщо ви з’їсте певну кількість обробленого червоного м’яса, ви обов’язково захворієте на деменцію”, — сказав доктор Донг Ван, доцент Бригамської жіночої лікарні та Гарвардської медичної школи, який керував новим дослідженням червоного м’яса. “Але враховуючи те, що кілька досліджень показали подібні результати щодо ультраоброблених продуктів, ми повинні сприймати це серйозно”, — додав доктор Хусейн Яссін, професор неврології в Школі медицини Кека при Університеті Південної Каліфорнії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку