Економічні

Ціни на каву досягли рекорду: як кліматичні зміни та регуляції ЄС вплинули на ваш улюблений напій

Гортаєш зранку стрічку новин, насолоджуючись смаком улюбленої кави, і раптом натрапляєш на повідомлення про здорожчання кавових зерен. Сумно зітхаєш, адже культовий напій вже давно став частиною обов’язкового ранкового ритуалу, та й по обіді філіжанка смачної кави зайвою не буває. І тут з’ясовуєш, чому кожна порція кави тепер коштуватиме дорожче. І не лише у твоєму місцевому закладі; ціни на каву зростають по всьому світу. Чому? Справжня причина криється в кількох ключових факторах. Кавові зерна, осердя кожної чашки з улюбленим напоєм, стають дорожчими. І справа не лише у самих зернах; вся подорож від ферми до кав’ярні обтяжена зростанням витрат. Дорожчає вся кавова логістика. Давайте заглибимося у це питання. Поза межами зерен, величезну роль у зростанні цін відіграє ланцюг постачання. Від моменту збору кави до її потрапляння у чашку певного кавомана кожен етап має свої витрати. Витрати на працю і виробництво зростають, особливо в регіонах, що славляться високоякісною кавою.

Вплив глобальних цін на кавові зерна

Коли йдеться  про вартість кави, не можна ігнорувати роль глобальних цін на кавові зерна. Завдяки таким платформам, як Getty Images, ми можемо побачити, як зерна робусти та арабіки продаються по всьому світу. Ці візуальні матеріали не лише ілюструють процес торгівлі, але й демонструють коливання цін і непередбачуваність ринку. Зображення розповідають нам історію про те, за що ми безпосередньо платимо в кав’ярнях.

CNN розповідає історію ферми сім’ї Едельман, яка розташована в гірських висотах Чіапаса на півдні Мексики. Тут близько 150 кавових фермерів працюють руками, довго і старанно, під єдиним захистом від палючого літнього сонця — тінню дерев.

Томас Едельман, фермер четвертого покоління і віце-президент міжнародної асоціації Coffee Farmer’s Co-op, пояснив CNN, що їхній метод вирощування кави в затінку, хоч і є стійким до посухи, не зміг впоратися з довшим, ніж звичайно, засушливим сезоном, який він пов’язує із змінами клімату. Це призвело до того, що врожай цього року суттєво постраждав.

“Якщо немає правильної погоди, не буде і правильної продукції,”сказав він. “І при низькому врожаї, зрозуміло, витрати на виробництво зростають.”

Наскільки важкою і невдячною є праця працівників, що вирощують кавові зерна, дізнаємося на сайті Міжнародної асоціації кавових фермерів, де наводиться невтішна статистика і окреслюються проблеми: згідно з доповіддю Світового банку, 66% кавових фермерів живуть у бідності, причому 44% дрібних фермерів виживають на $3.20 на день, а 22% живуть в умовах крайньої бідності, отримуючи лише $1.90 на день. Асоціація ставить за мету – покращити життя 125,000 фермерів, виплачуючи їм більше, ніж вони витрачають на виробництво, та збільшити їхній урожай до понад 25 центнерів з гектара до квітня 2040 року. Амбітна ціль, адже нині врожайність кави складає близько 15-20, зрідка 23 центнери з гектару.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  В очікуванні чергового траншу МВФ: чи вдасться дійти згоди без девальвації гривні та підвищення податків?

Міжнародна організація кави, створена в 1963 році за підтримки ООН, повідомила, що ICO Composite Indicator Price – ключова довідкова ціна для світової кавової промисловості – досягла у липні поточного року 13-річного максимуму, в середньому 2,27$ за фунт. Перегляд даних цієї організації за минулий місяць дозволяє говорити про новий ціновий рекорд: 27 серпня ціна за фунт підскочила до 2,55 $.

Ціни на каву досягли рекорду: як кліматичні зміни та регуляції ЄС вплинули на ваш улюблений напій
Інфографіка: The International Coffee Organization

“Кава – це дуже складний товар. Частково ця причина полягає в тому, що у вас є кілька систем попиту та пропозиції, які впливають на ціну”, — пояснив Райан Делані, засновник і головний аналітик Coffee Trading Academy.

Глобальне потепління проти кави

Глобальне потепління загрожує світовим запасам кави. Температура зростає, а режим опадів змінюється в Південній Америці, Центральній Африці та Південно-Східній Азії, де вирощується більшість кави у світі. За даними The Economist, до кінця століття від 35% до 75% площі кави в Бразилії, найбільшому виробнику кави, можуть бути непридатними для використання. В іншій тематичній статті, опублікованій у 2015 році, зазначено, що до 2050 року від 43% до 58% світових земель, застосовуваних для вирощування кави, можуть стати непридатними. Це залежатиме від того, наскільки сильно зростуть рівні парникових газів.

Кава є значно чутливішою до змін температури, ніж багато інших культур, – зазначає Майкл Хоффман, професор Коледжу сільського господарства Корнельського університету. Останні кліматичні події негативно позначилися на виробництві кави.

Зміни клімату погіршуються, і це проявляється у підвищенні температури та все більш суворих погодних умовах для рослинництва. Кліматичні зміни мають також прямий вплив на людей, які працюють на кавових плантаціях. Внаслідок таких змін кава буде ставати все дорожчою для споживачів.

Експерти з кави часто жартують, що коли Бразилія чхає, решта світу хворіє. Це натяк на її статус як найбільшого виробника арабіки, преміум-сорту кави, що становить понад 60% всього виробництва кави.

Наприклад, коли надзвичайно сильний мороз знищив її врожай влітку 2021 року, ринок кави зазнав миттєвого шоку в постачанні, адже ф’ючерси на каву в США, що заточені на арабіку, досягли рекордних 260 центів за фунт.

ПОДИВІТЬСЯ ЩЕ:  Вершкове масло на вагу золота: що штовхає ціни вгору

Нерідко можна побачити, що споживачі кави переключаються з арабіки на робусту, дешевший тип зерен, що використовується в розчинній каві. Як випливає з назви, робуста є набагато витривалішою рослиною, ніж її аналог. Однак, незважаючи на її здатність витримувати тривалі посухи, останні врожаї все ж постраждали від посух і температур, вищих за норму. Загалом, коли арабіка зростає, робуста росте також. Водночас, коли ціни на арабіку втримуються на тривалому високому рівні, попит на робусту починає перевищувати попит на арабіку.

Загалом зміни клімату впливають на ринок кави безвідносно до її сорту.

Міжнародна організація кави активно співпрацює з G7 для покращення адаптації до кліматичних змін і забезпечення сталого розвитку в ланцюгу створення вартості кави. Італійське головування у G7 визначило каву як стратегічний товар. На зустрічі міністрів G7 з питань розвитку в Пескарі 24-25 жовтня 2024 року планується створення Фонду стійкості кави.

Чому варто очікувати подальшого підвищення цін на каву

Ціни на каву, які вже досягли рекордних рівнів, можуть зрости ще більше, попереджає італійський кавовий гігант Lavazza у повідомленні Financial Times. За словами представників компанії, на підвищення вартості кави впливають кілька факторів: зміни клімату, перебої в постачанні та нові регуляції ЄС.

Зміни клімату, які ведуть до непередбачуваних погодних умов і негативно впливають на врожаї кави, є основним чинником, що сприяє зростанню цін. Додатково, проблеми з транспортуванням кави ускладнюють її доставку та збільшують витрати. Нова регуляторна політика ЄС також вносить свої корективи, підвищуючи витрати на обробку і доставку кави. Йдеться про заборону імпорту кави та інших шести видів товарів, вирощених в безлісових районах. ЄС вводить обмеження на імпорт певних товарів, якщо вони вирощені або виготовлені в регіонах, де відбулося знищення лісів. Це поширюється на такі продукти, як кава, соя, какао та пальмова олія. Мета цих регуляцій – забезпечити, щоб продукти, які потрапляють на європейський ринок, були вироблені з дотриманням принципів сталого розвитку, що допомагає зберегти ліси та екосистеми. Ці нові вимоги змушують фермерів у країнах-виробниках змінити способи ведення сільського господарства, щоб відповідати стандартам ЄС.

Отже, споживачі можуть очікувати, що ціни на каву зростуть ще більше, а це вплине на вартість їх улюбленого напою. Наразі каву вирощують у понад 70 країнах світу, щодня кавомани випивають понад 2 млрд чашок. Погодьтеся, цифра надто велика, аби людство не помітило проблему із скороченням світового запасу кави і не відреагувало на неї належним чином.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку